Vervanging en doorontwikkeling
Al een tijdje geleden werd Job benaderd door de eigenaren van de zorgboerderij:
‘’We zijn nu rond de 60 jaar Job en we willen aan de toekomst gaan denken, maar onze wens is wel dat onze zorgboerderij blijft bestaan!’’
Uw wens is Jobs…. Uitdaging!
Daarom dacht Job er eens goed over na Sfeerproeven, een kijkje nemen, zijn creatieve brein over het hele idee laten gaan. Samen met de juiste persoon uit zijn netwerk, besloot hij de uitdaging met beide handen aan te pakken. En dan de nieuwe aanpak! De hulpboeren vonden het geweldig.
De basis van de zorgboerderij is prachtig. De omgeving is gewoon ‘kunstelijk’ te noemen en met liefde en plezier gaat zij dan ook aan de slag met de zorgboerderij. Vakantie? Job houdt toko wel draaiende hoor.
Job steekt vooral in vanuit zijn professionele blik en met de juiste partner ontstaat het juiste gevoel. Een perfecte combinatie. Zo worden de kaders uit de zorg benut en wordt er gekeken vanuit normen en waarden. Dit resulteerde in een menselijke aanpak, omdat we te maken hebben met mensen, met of zonder beperking. Wat is goed? Wat is fout? Wat zegt je gevoel? En dat bleek goed te werken!
Durf jij jou zorgbedrijf in Brabant of Limburg ook uit handen te geven?
Je wilt graag meer uit je bedrijf halen, maar het is lastig om je ‘kindje’ uit handen te geven. Dat weten wij, en daar willen we je met liefde bij helpen. Graag leren we jou, je drijfveren én de zorgbedrijf kennen, zodat we er de grootste zorg voor kunnen dragen, wanneer jij er eventjes niet bent.
We zien regelmatig terug, dat eigenaren zelf niet meer tot rust kunnen komen, waardoor het zorgbedrijf niet meer is zoals zij zouden willen. Juist dan is goede, professionele hulp hard nodig.
Durf contact op te nemen
Coöperatie BreeNetwork U.A.
Theaterwerkplaats
Vijf professionals, een doel: kwetsbare burgers een plek bieden waar ze zichzelf kunnen zijn en ontwikkelen. Bij de TWP is er geen drempel. Mensen komen binnen zonder verwachtingen en wanneer zij daar zelf behoefte aan hebben.
In dit filmpje legt Job in ‘Job & Janneke taal’ uit wat hij precies doet binnen de TWP.
Beperkingen? Daar staat vast en zeker een kwaliteit tegenover. En die kwaliteit telt!
De TWP biedt een plek waar je niet constant wordt herinnerd aan je beperking, maar juist aan je talenten. Ook jij bent van betekenis en ook jij bent zinvol.
Neem je de stap om ‘iets’ te doen? Dan doe je bij de TWP al mee. Want wist je al dat het helemaal geen zin heeft om stil, achter de spreekwoordelijke geraniums te gaan zitten? Je mag er juist voor gaan!
Dat bleek wel uit de successen van KunstVerbind(e)t. Hierbij was kunst de verbindende factor. Een prachtig middel waarbij we de regie weer teruggaven aan de mensen in de maatschappij.
De TWP wordt ondertussen georganiseerd door andere leden van coöperatie “De Ontwikkeling U.A.”, Job is nog steeds betrokken bij de TWP als bestuurder van de coöperatie, coach en trainer.
Prioriteitenregie gemeente Venlo
Samen met Bart Huijs is Job van augustus tot en met december 2019, actief geweest in de functie als Prioriteitsgisseur Multi Complexe Casuïstiek in opdracht van gemeente Venlo. Samen hebben ze voor Gemeente Venlo, alle betrokken partijen rondom veiligheidscasussen van het veiligheidshuis, bij elkaar gebracht. Hierin is een intensieve samenwerking tussen politie, OM, gemeenten en ketenpartners (zoals woningcoöperaties, Leger des Heils, Reclassering, GGZ en alle andere aanbieders die betrokken zijn bij casussen) opgebouwd en georganiseerd. Daarnaast moest er een rapportage en verantwoordingssysteem ingericht worden.
Als specialist in veiligheid en wijkgericht werken, komen de taken kijken:
- ter verbetering van de veiligheid in Multi Complexe situatie;
- verbindingen en mogelijkheden (onder)zoeken, rondom veiligheid en wijkgericht werken in combinatie met bestuurlijk-, civiel en strafrecht;
- adviseren, ondersteunen en coachen van beroepskrachten van organisaties;
- voorzitter en initiator van verschillende overleggen.
Onderstaand staan de ervaringen van Ivy Vervoort, opvolger van onze taken bij Gemeente Venlo:
“Vier maanden heb ik samen met Job en Bart mogen werken in gemeente Venlo. Gezamenlijk mochten we aan de slag met multi complexe veiligheidscasussen. Voor mij een nieuwe stap in mijn carrière waarin ik veel heb moeten leren en ontdekken. Job en Bart daarentegen brachten een dosis ervaring mee. De mannen waren in deze hectische periode fulltime bezig om de inkomende casussen te stroomlijnen. In een korte tijd hebben ze een groot netwerk van ketenpartners opgebouwd en spoedvraagstukken getackeld. Dit gaf mij de tijd om me in te lezen in de casuïstiek, orde in het systeem aan te brengen en mee te denken. Deze inwerkperiode heb ik als heel prettig ervaren, maar vooral ook erg leerzaam. De mannen leerden me over de werking van het civielrecht, over mogelijkheden en vooral onmogelijkheden van de doelgroep, over sociale voorzieningen én veel over mezelf. ‘Maak de persoon in kwestie zélf eigenaar van het probleem en de oplossing’ is een van de vele wijze lessen die ik heb geleerd.
Om af te sluiten wil ik Job en Bart nogmaals bedanken voor de fijne én gezellige tijden. Dankzij jullie heb ik een goede basiskennis én een netwerk ontwikkeld waar ik op kan voortborduren. Alle goeds gewenst, ik ben ervan overtuigd dat jullie nog veel mooie projecten zullen neerzetten.”
Vier ouders met een gezamenlijk doel en ieder zijn professionaliteit, samen een ideaal: plekken bieden waar kinderen zichzelf kunnen zijn, veilig kunnen leren en vinden wat ze nodig hebben. Bij BreeNetwork willen we verbinden in de omgeving van het kind, waar we rekening houden met zijn bioritme.
In dit filmpje legt Job in ‘Job & Janneke taal’ uit wat BreeNetwork in opdracht van De School heeft gedaan.
Ons doel is:
Kinderen een zinvolle daginvulling in onze omgeving te geven. Het ontzorgt ouders, Verbindt en gaat de natuur in. BreeNetwork houd rekening met het bioritme van de kinderen.
Helaas heeft het team van Coöperatie “BreeNetwork” eind maart 2019 moeten besluiten om dit initiatief los te gaan laten. Waardoor Coöperatie BreeNetwork gestopt is.